Wijnselectie september 2018

Wit: Gmork, Gruner Veltliner, Wagram, Oostenrijk

Gmirk of Gmörk reken ik ook goed. Anton Bauer (geboren 1971) werd in 2016 wijnmaker van het jaar in Oostenrijk. Hij is al de vierde generatie op het domein. De wijngaard is gelegen tussen Feuersbrunn en Fels en gericht naar het zuiden aan de voet van de Hengstberg. De toplaag bevat veel humusachtige stoffen, daaronder bevindt zich een laag leem en Loss afzetting door de rivier Danube. Hiermee krijgt de Veltliner zijn favoriete voedingsbodem. De druiven worden op een lopende band met de hand zonder te kneuzen geselecteerd. Deze wijn (opbrengst 45 hl per hectare) met gecontroleerde gisting en opvoeding in inox doet onmiddellijk verlangen naar de volgende slok. Zo mooi kan een Gruner Veltliner zijn! Overigens is Gmirk oud Boheems en betekent naburig.  Diabeten let op: wel een restsuikertje van 3.5 gram!

Druif: Gruener Veltliner 100%

Kleur: schitterend geel

Neus: meerlagig fruit en kruid, noot, appel, peper

Smaak: exotisch, onmiddellijk ontvouwende finesse

 

Rood: Jan Petit, Syrah/Garnacha, Del Segre, Spanje

Dit is het “instapmodel” van Clos Pons, een wijngoed gelegen in de Costers del Segre (Catalunya) op 160 km van Barcelona. Het is een toegankelijke wijn geworden met 6 maanden houtrijping op Frans en Amerikaans eiken, rijk en intens. De combinatie van grenache en syrah lukt alleen in de zuidelijk wijngebieden. Daarbij zijn smaken van pruimen, zwarte kersen, blauwe bessen en zwarte olijven niet ongewoon. Zelfs een lichte associatie met donkere chocolade komt voor. Heerlijk doordrinkbaar, maar met voldoende power en structuur om zelfs een maaltijd van gebraden worstjes extra lekker te laten smaken! Vooral het domein Raimat heeft dit gebied internationale allures gegeven.

Druif: Grenache 50% en Syrah 50%

Kleur: rood

Neus: vleugje kruiden, licht hout

Smaak: rood fruit

 

Home Forums Wijnselectie september 2018

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Ronald Bosch 1 maand, 3 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.