|
  |
Ingrediënten
Lange vingers
4 eieren
125 g suiker
1 tl vanille extract
115 g bloem
bakpapier
spuitmondje
1,25 cm Ø |
Bereiding:
Lange vingers
- Verwarm de oven voor op 190° C.
- Bekleed drie bakplaten met bakpapier en leg een spuitzak klaar met een spuitmond van 1,25 cm doorsnee.
- Splits de eieren.
- Klop de eidooiers met de helft van de suiker en het vanille extract tot een lichtgekleurd geheel in ongeveer 5 minuten.
- Klop in een schone kom de eiwitten stijf.
- Voeg onder het kloppen een snufje zout toe en de resterende suiker tot alles goed gemengd is.
- Schep voorzichtig de eiwitten door het eidooiermengsel.
- Zeef de bloem boven het eimengsel en schep het er voorzichtig doorheen.
- Vul de spuitzak met de helft van het beslag en spuit lange vingers van 9 cm op het bakpapier, 4 cm van elkaar af.
- Herhaal dit met de andere helft van het beslag.
- Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de koekjes stevig en goudkleurig zijn.
- Haal het papier met de lange vingers van de bakplaten en leg op roosters om af te koelen.
|
Tiramisu
12 perssinaasappels
4 eieren
2 dl slagroom
120 g basterdsuiker, wit
250 g verse ricotta
250 g mascarpone
1 dl sinaasappellikeur
4 blaadjes gelatine |
Tiramisu
- Trek van een sinaasappel enkele zestes en snij deze fijn.
- Snij de sinaasappelen doormidden en pers ze uit.
- Splits de eieren (alleen het eigeel bewaren).
- Klop de slagroom lobbig.
- Klop de dooiers in een kom samen met 60 g basterdsuiker en de zestes van de sinaasappelschil.
- Giet 60 g suiker en 30 ml water in een pan. Kook tot 121° c is bereikt.
- Giet de hete siroop onder voortdurend mixen op de dooiers.
- Mix vervolgens de ricotta en de mascarpone door het eimengsel tot een gladde substantie.
- Spatel de lobbige slagroom door het mengsel.
- Meng de sinaasappellikeur met 1 dl sinaasappelsap en week hierin de lange vingers.
- Leg een laag geweekte lange vingers in een rechthoekige schaal (20 x 25 cm)
- Doe een laag van het ei-mascarponemengsel erover
- Herhaal dit met een tweede laag.
- Zet de tiramisu in de vriezer.
- Zeef 3 dl van het sinaasappelsap.
- Week de gelatine in koud water.
- Warm een klein deel van het sap op en los de gelatine hierin op.
- Voeg de opgeloste gelatine toe aan de rest van het sap.
- Giert dit over de afgekoelde tiramisu.
- Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast.
|
Sinaasappelsorbetijs
125 g suiker
125 g glucosestroop
1 limoen
7 perssinaasappels
1 dl witte wijn
90 ml sinaasappellikeur
8 blaadjes munt |
Sinaasappelsorbetijs
- Breng de suiker en de glucosestroop met 2,5 dl water aan de kook en laat iets inkoken.
- Pers de limoen en de sinaasappels apart uit.
- Voeg het sap van de limoen met 4 dl sinaasappelsap, de witte wijn en de likeur toe aan het suikerwater.
- Laat koken tot de alcohol is verdampt.
- Voeg nu de blaadjes munt toe en laat even trekken.
- Doe de massa door een zeef, laat afkoelen en maak er in de ijsmachine sorbetijs van.
- Zet tot gebruik afgedekt in de vriezer.
|
Presentatie:
20 blaadjes munt |
Presentatie:
- Snij de tiramisu –evt. met een elektrisch mes- in porties.
- Plaats op elk bord een stukje tiramisu en een bolletje ijs.
- Garneer met blaadjes munt.
|