SINAASAPPELTIRAMISU MET SINAASAPPELSORBETIJS

Ingrediënten

Lange vingers

4 eieren

125 g suiker

1 tl vanille extract

115 g bloem

bakpapier

spuitmondje

1,25 cm Ø

Bereiding:

Lange vingers

  • Verwarm de oven voor op 190° C.
  • Bekleed drie bakplaten met bakpapier en leg een spuitzak klaar met een spuitmond van 1,25 cm doorsnee.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker en het vanille extract tot een lichtgekleurd geheel in ongeveer 5 minuten.
  • Klop in een schone kom de eiwitten stijf.
  • Voeg onder het kloppen een snufje zout toe en de resterende suiker tot alles goed gemengd is.
  • Schep voorzichtig de eiwitten door het eidooiermengsel.
  • Zeef de bloem boven het eimengsel en schep het er voorzichtig doorheen.
  • Vul de spuitzak met de helft van het beslag en spuit lange vingers van 9 cm op het bakpapier, 4 cm van elkaar af.
  • Herhaal dit met de andere helft van het beslag.
  • Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de koekjes stevig en goudkleurig zijn.
  • Haal het papier met de lange vingers van de bakplaten en leg op roosters om af te koelen.
Tiramisu

12 perssinaasappels

4 eieren

2 dl slagroom

120 g basterdsuiker, wit

250 g verse ricotta

250 g mascarpone

1 dl sinaasappellikeur

4 blaadjes gelatine

Tiramisu

  • Trek van een sinaasappel enkele zestes en snij deze fijn.
  • Snij de sinaasappelen doormidden en pers ze uit.
  • Splits de eieren (alleen het eigeel bewaren).
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Klop de dooiers in een kom samen met 60 g basterdsuiker en de zestes van de sinaasappelschil.
  • Giet 60 g suiker en 30 ml water in een pan. Kook tot 121° c is bereikt.
  • Giet de hete siroop onder voortdurend mixen op de dooiers.
  • Mix vervolgens de ricotta en de mascarpone door het eimengsel tot een gladde substantie.
  • Spatel de lobbige slagroom door het mengsel.
  • Meng de sinaasappellikeur met 1 dl sinaasappelsap en week hierin de lange vingers.
  • Leg een laag geweekte lange vingers in een rechthoekige schaal (20 x 25 cm)
  • Doe een laag van het ei-mascarponemengsel erover
  • Herhaal dit met een tweede laag.
  • Zet de tiramisu in de vriezer.
  • Zeef 3 dl van het sinaasappelsap.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Warm een klein deel van het sap op en los de gelatine hierin op.
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan de rest van het sap.
  • Giert dit over de afgekoelde tiramisu.
  • Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast.
Sinaasappelsorbetijs

125 g suiker

125 g glucosestroop

1 limoen

7 perssinaasappels

1 dl witte wijn

90 ml sinaasappellikeur

8 blaadjes munt

Sinaasappelsorbetijs

  • Breng de suiker en de glucosestroop met 2,5 dl water aan de kook en laat iets inkoken.
  • Pers de limoen en de sinaasappels apart uit.
  • Voeg het sap van de limoen met 4 dl sinaasappelsap, de witte wijn en de likeur toe aan het suikerwater.
  • Laat koken tot de alcohol is verdampt.
  • Voeg nu de blaadjes munt toe en laat even trekken.
  • Doe de massa door een zeef, laat afkoelen en maak er in de ijsmachine sorbetijs van.
  • Zet tot gebruik afgedekt in de vriezer.
Presentatie:

20 blaadjes munt

Presentatie:

  • Snij de tiramisu –evt. met een elektrisch mes- in porties.
  • Plaats op elk bord een stukje tiramisu en een bolletje ijs.
  • Garneer met blaadjes munt.