SPEKKOEK, IJS, MERENGUE, MILKSHAKE EN TUILLE VAN AARDBEI

Ingrediënten:

Spekkoek

250 g aardbeien, rijpe*

2 dl slagroom*

25 g invertsuiker*

3 g agar agar*

3 bl gelatine*

200 g witte chocoladecallets*

225 g volle yoghurt*

2 dl slagroom*

25 g invertsuiker*

3 g agar agar*

3 bl gelatine*

200 g witte chocoladecallets*

Bereiding:

Spekkoek

  • Maak eerst de ‘rode laag’.
  • Maak de aardbeien schoon en meng ze tot puree in de Magimix.
  • Verwarm de aardbeienpuree met de room, de invertsuiker en agar agar.
  • Los de geweekte gelatine hierin en giet dit over de chocolade.
  • Roer alles glad met een spatel.
  • Doe voor de ‘witte laag’ nu hetzelfde en vervang daarvoor de aardbeienpuree door de volle yoghurt.
  • Bekleed een haf ronde terrinevorm met plasticfolie en giet een laagje aardbeienmassa erin.
  • Laat dit opstijven en giet een laagje yoghurtmassa er op.
  • Bouw zo meerdere lagen op.
  • Bewaar hem een haf uur in de diepvries en daarna in de koeling.
Yoghurtaardbeienijs

500 g aardbeien, rijpe

50 g fijne suiker

125 g invertsuiker

25 cc citroensap

5 dl volle yoghurt

Yoghurtaardbeienijs

  • Maak de aardbeien schoon en meng het in de Magimix tot puree.
  • Meng de overige ingrediënten er door heen.
  • Draai er vervolgens ijs van in de ijsmachine.
Merengue van aardbei en framboos

100 g aardbeien, vers

100 g eiwit

200 g suiker

50 cc citroensap

rode kleurstof

framboezenpoeder

Merengue van aardbei en framboos

  • Maak de aardbeien schoon en meng het in de Magimix tot puree.
  • Maak de kom van de Kitchen Aid vetvrij met wat citroensap.
  • Doe het eiwit en de suiker in de kom en zet het op een pan met water dat tegen de kook is. De kom mag het water niet raken.
  • Laat ca. 10 min. staan, roer af en toe tot de suiker in het eiwit is opgelost bij ca. 40° C.
  • Zet de kom in de Kitchen Aid en klop de vloeistof op hoge snelheid tot de massa koud is geworden. Het schuim moet glanzend en stevig zijn.
  • Voeg de aardbeienpuree, de citroensap en enkele druppels kleurstof toe.
  • Portioneer op een met bakpapier beklede bakplaat op enige onderlinge afstand 10 meringues en bestuif ze met frambozenpoeder.
  • Laat de meringues een uur of langer drogen in een oven op 110° C.
  • Controleer met een houten prikker of de meringues aan de onderzijde droog en glad zijn en vanbinnen nog zacht.
Aardbeienshake

175 g aardbeien, rijpe

2 dl melk

2 dl volle yoghurt

50 g suiker

1 dl gin-tonic

20 cc limoensap

1 g Sucro Texturas

Aardbeienshake

  • Maak de aardbeien schoon en meng het in de Magimix tot puree.
  • Meng de aardbeienpuree met de melk en de yoghurt in de blender met wat ijsblokjes tot een milkshake.
  • Maak van 1 dl water en de suiker een siroop.
  • Meng de gin-tonic met de suikersiroop, het limoensap en de sucro met een staafmixer door elkaar.
  • Doe het mengsel in een sifon, belucht het met twee gaspatronen en zet koud weg.
Aardbeientuille

150 g eiwit (van het eerste gerecht)

25 g poedersuiker

80 g automatensuiker

110 g bloem

30 g roompoeder

120 g boter

rode kleurstof

Aardbeientuille

  • Mix het eiwit met de poedersuiker en de automatensuiker in de Magimix.
  • Voeg bloem en roompoeder toe en laat mee draaien.
  • Smelt de boter en voeg al draaiend de gesmolten boter toe.
  • Breng het op kleur met een enkel druppeltje kleurstof.
  • Laat het beslag even opstijven in de koeling.
  • Doe het beslag in een groene spuitzak, bekleed een bakplaat met een siliconenmatje en spuit er tien grillige takjes op.
  • Bak ze 7 minuten op 180° C.
  • Vorm ze nog even, als ze uit de oven komen en laat ze afkoelen.
Presentatie:

  • Haal een half uur voor het uitserveren de spekkoek uit de koeling.
  • Maak het bord op met een plakje spekkoek, een merengue en twee bolletje ijs.
  • Steek een tuille in het ijs.
  • Giet de aardbeienshake in een glas, schud de sifon goed voor gebruik en spuit het schuim op de shake.
  • Zet het glas op het bord.